Yaşam

Cahit Sıtkı’nın yarım asır önce verdiği röportajdan: Güzel şiir yazmaktan başka hırsım yok.

Otuz Beş Yaş şiiriyle tanıdığımız Cahit Sıtkı Tarancı, kendisiyle yapılan bir röportajda hem doğduğu şehir olan Diyarbakır’dan bahseder hem de şiirinden bahseder.

Cahit Sıtkı Tarancı, ölümünden üç yıl önce, 1 Ocak 1953’te Mavi dergisine verdiği röportajda. “Hayatınızdan kısaca bahseder misiniz?Soruyu yanıtlıyor:

“1910 yılında Diyarbakır’da doğdum. İlkokuldan sonra İstanbul’a gittim. Fransız okulu Galatasaray ve Mülkiye’de okudum. Yaklaşık iki yıldır Paris’teyim. Uzun süredir tercümanlık yapıyorum. zaman.Evleneli bir yıldan fazla oldu.Güzel şiirler yazmaktan başka hırsım yok.”

Şairin Mektuplarında Diyarbakır

Çocuk yaşta Diyarbakır’dan ayrılarak İstanbul’a okumaya gelen ve daha sonra Ankara’ya yerleşen Cahit Sıtkı için artık vatan bir yanda Anadolu, bir yanda Rumeli olmuştur. Şiirlerindeki vatan ve memleket kelimelerinin karşılığı, haritadaki bir şehirden ziyade zihnindeki imgelerdir.

Cahit Sıtkı şiir ve hikâyelerinde Diyarbakır’dan pek söz etmez ama Diyarbakır’a ve bu şehirde yaşayan ailesine olan sevgisi mektuplarında açıkça görülür.

babana sevgiler…

Şair, anne babasına yazdığı mektuplarda seviyeli bir dil kullanır ama bu abartılı bir saygı değildir. Babasına olan sevgisini dile getirebildiği düşünülürse o döneme göre daha özgür yetiştirilmiş bir çocuk olduğu bile söylenebilir. 21 Kasım 1929 tarihli mektuptan:

“Bir akşam sınıfta üç dört arkadaş toplanmış, orada burada sohbet ettik. Nasıl oldu bilmiyorum. ‘Babamla gurur duyuyorum’ dedim. Hepsi bana imrendi… Şimdi ben de gıpta ediyorum sevgili vatanıma, çünkü onun bağrında senin gibi isimsiz bir kahraman yaşıyor.”

Ancak babasına geciken harçlıklarını ona hatırlatmak sevgili ablası Nihal’e düşer. 26 Aralık 1929 tarihli mektuptan:

“Bu mektubu bitirdikten sonra Baba’nın mektubunu aldım. Bir roman istiyor… Bu hafta dışarı çıktığımda kontrol edip uygun olanları gönderirim… Lastiği de bıçağı temizlemeye gönderirim. Ay başından beri onun maaşını bekliyorum ancak kanun önünde.Unutuyor mu bir türlü anlam veremiyorum.Her halükarda acil emekli maaşımı göndermemi isteyebilirsiniz.. .Öğrenci hayatı.Parasız geçilmez hani… Kanunsani aylığı birlikte gönderilse daha iyi olur…”

Kitap sayfası için link:

[email protected]

bismil-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu