Sağlık

Saksı yemeği obeziteyi önler

Saksı yemeği obeziteyi önler

Şehir hayatının yoğunluğu ve koşuşturmacası içinde bazen öğünler atlanabiliyor, bazen de boş vakit olmadığı için gün hazır yemeklerle geçirilebiliyor.  Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, son yapılan araştırmalara göre Avrupa ve ABD’nin yanı sıra Türkiye’de de ev dışında hazır gıda tüketiminin arttığını belirterek, “Çömlek yemekleri” dedi. Mutfak kültürümüzün önemli bir parçası olan yemek, birçok açıdan hazır yemeklerden çok daha fazlasıdır.” “Daha sağlıklı bir seçenek. Evde pişirilen güveçlerin tüketilmesi, birçok bilimsel çalışmaya göre obezite riskini de azaltıyor.”

 

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, son yıllarda yaşam tarzının değişmesi, hazır gıdalara internet üzerinden kolay ve hızlı erişim gibi nedenlerle ülkemizde tencere yemek hazırlama geleneğinin giderek azaldığına dikkat çekti. emirler. “Ancak masanın diğer tarafında organik yaşama önem veren, sürdürülebilirlik bilincine sahip olanlar ve bunu taşıyan tüketiciler de var. Bugün pek çok insan tencere yemeklerini yeniden keşfediyor” dedi.

 

Güveç yemekleri hazır yemeklerden çok daha sağlıklıdır.

Güveç yemekleri, ev dışında hazırlanan veya katkı maddeleri içeren hazır yemeklere göre çok daha sağlıklı bir seçenek olduğundan değerini koruyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek ise şöyle konuştu: “Çömlek yemekleri; “Çoğunlukla bitkisel yağlarla yapılması, birçok gıda çeşidini bünyesinde barındırabilmesi, sebze ve baklagilli yemeklerin çeşitlendirilmesi, aroma kullanılmaması gibi birçok nedenden dolayı pişirilmesi hazır ve ev dışı yemeklerden çok daha sağlıklıdır.” -Arttırıcı koruyucu katkı maddeleri” dedi.

 

Güveç yemekleri yeniden keşfediliyor

Bazı çalışmalara göre tencere yemeklerinin çocukların daha az yağlı yemesini sağladığını, bunun da obezite riskini azalttığını hatırlatan Tuba Örnek, “Tencere yemekleri sağlığımız için pek çok malzemeyi bir araya getirmenin yanı sıra aileyi güçlendirme etkisine de sahip. Bütün aileyi aynı masada bir araya getirerek bağları güçlendiriyor. Anadolu’nun mutfak kültüründe yüzyıllardır varlığını sürdüren çömlek, artık ülkemizin farklı yörelerine ait binlerce yemeğin vazgeçilmez bir parçası. Çömlek binlerce yıl önce insanlığın beslenme düzenini değiştirmiş, ateşte pişirilen yemeklerden suda pişirilen yemeklere geçişi sağlamış; Farklı araçlarla yapılan çeşitleriyle de günümüz mutfaklarının lezzet şölenlerinde başrol oynuyor” dedi.

 

Tencere yemeklerinin içeriği mevsime ve ihtiyaca göre belirlenebilmektedir.

Güveç yemeklerinin en önemli temel malzemeleri zeytinyağı, soğan, salça/domates ve havuçtur. Tuba Örnek, “Sonbahar ve kış döneminde ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, pazı, lahana, karnabahar gibi vitamin-mineral ve lif açısından zengin sebzeleri sıklıkla tüketmek gerekiyor. Aynı zamanda lif ve protein açısından da zengindir ve kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içerir; “Fasulye, nohut, mercimek, barbunya, bezelye gibi kuru baklagillerin yaz kış fark etmeksizin haftada ortalama iki kez tüketilmesi çok önemli” diyen ipuçlarını paylaştı.

 

Saksıların üretim malzemesine de dikkat etmek gerekir.

Ancak tencere yemeklerinin tüm bu faydalarından faydalanabilmek için yemek pişirirken kullanılacak tencerenin hangi malzemeden yapıldığının da önemli olduğuna dikkat çeken Tuba Örnek, “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik bunların arasında yer alıyor. sağlıklı saksı seçimi için en iyi alternatifler. “Teflon, alüminyum gibi malzemelerden yapılmış ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor” diye uyardı.

 

 

Sağlıklı bir tanım: Kıymalı karnabahar yemeği

Malzemeler:

1 kg karnabahar, 1 soğan, 2 havuç, 250 gr kıyma, 1 yemek kaşığı salça, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı su, tuz, karabiber.

Yapılışı:

Doğradığınız soğanı ve havucu zeytinyağında birkaç kez kavurduktan sonra kıymayı ekleyip biraz kavurun. Daha sonra domates salçasını ekleyin. Yıkayıp çiçeklerine ayırdığınız karnabaharı da ekleyerek karışımın tamamına 1 bardak su ve karabiber ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Tuzunu pişirdikten sonra eklerseniz iyottan daha fazla yararlanırsınız. Bu tanımı farklı sebzelere de uygulayabilirsiniz.

Karnabahar yemeği bağırsaklarımızdaki probiyotikler için olağanüstü bir besin kaynağıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ oranları stabildir. Vitamin ve mineral bakımından zengin yiyeceklerinizi yiyin; İsteğe göre pul biber, zerdeçal, limon gibi diğer baharatlarla da zenginleştirebilirsiniz. Bu sayede gıdanın antioksidan özelliği arttırılmış olur.

 

Bunun için en iyi sarf malzemesi nedir?

Sağlıklı ve dengeli bir öğün için yemeğinizin yanında bir dilim tam tahıllı ekmek, yeşil yapraklı sebzelerle dolu bir salata, yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

fatih-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
betturkeybetturkey
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
istanbul escort